Ce faci atunci când întâlnești un animal sălbatic care are nevoie de ajutorul tău?
5 pași de urmat atunci când găsești o țestoasă
Manipulează cu grijă
- Folosește ambele mâini pentru a o ridica, susținându-i corpul și carapacea din ambele părți.
- Ai grijă să-i ții capul cât se poate de departe de corpul tău. În condiții de stres țestoasele pot mușca.
- Nu ridica niciodată o țestoasă apucând-o de coadă, altfel riști să o rănești.
Știați că...?
Mamele țestoasă nu au grijă de puii lor.
- După ce ouăle au fost depuse, mama țestoasă consideră că și-a făcut datoria și se întoarce la activitățile ei obișnuite.
- Puii de țestoasă sunt complet independenți încă de la naștere. Cu ajutorul instinctelor lor puternice, aceștia pot localiza apa de la o distanță destul de mare.
- Dacă găsești un pui de țestoasă ce pare a fi rătăcit, nu îți face griji în privința lui. De cele mai multe ori, știe exact unde vrea să ajungă.
Observă de la distanță
- Țestoasele dobrogene (testudo graeca) sunt animale timide, așa că interacțiunea cu oamenii poate fi o experiență extrem de stresantă pentru ele.
- Dacă întâlnești o țestoasă dobrogeană care nu prezintă semne de rănire sau disconfort, cel mai bine este să o admiri de la distanță, fără să te apropii de ea și fără să o atingi.
Contactează-ne
- Atunci când întâlnești o țestoasă care pare a fi rănită sau bolnavă (răni deschise, sângerări, fisuri /deteriorări ale carapacei, dificultăți de mers etc.), nu ezita să ne ceri ajutorul.
Pune-o la adăpost
- Dacă țestoasa se află în pericol (de exemplu, traversează o șosea aglomerată), o poți ajuta să ajungă într-un loc sigur.
- Mut-o pe cealaltă parte a carosabilului, în direcția spre care se îndrepta - altminteri, reptila se va întoarce înapoi pe stradă, hotărâtă să-și atingă destinația.
- Alege un loc cu verdeață mai departe de trafic, și, dacă se poate, aflat în apropierea unei surse de apă.
Important!
- Țestoasele dobrogene (testudo graeca) sunt menționate pe lista roșie a speciilor protejate din România.
- Distrugerea habitatelor naturale prin extinderea suprafețelor agricole și culegerea ilegală pentru piața neagră a animalelor de companie sunt principalii factori care au dus la vulnerabilizarea acestei specii.
3 pași de urmat atunci când găsești o barză
Știați că...?
Berzele sunt părinți foarte dedicați
- Spre deosebire de alte păsări care părăsesc cuibul mult mai devreme (ciuf de pădure, mierlă, sturz etc.), puii de barză „locuiesc” împreună cu părinții lor preț de mai multe luni, timp în care li se schimbă penajul și învață să zboare.
- Să întâlnești un pui de barză la sol nu este ceva obișnuit, cum se mai poate întâmpla în cazul altor specii. În astfel de situații, cel mai bine este să nu intervii decât după ce te sfătuiești cu medicii.
- Planul de acțiune poate varia de la caz la caz. Suntem aici să te ghidăm și să găsim împreună cea mai potrivită soluție.
Păstrează distanța
- Păsările de talie mare, precum ciconia ciconia, au o lovitură de cioc foarte puternică care te poate răni.
- O barză albă te va lăsa să te apropii de ea doar dacă are nevoie disperată de hrană sau de ajutor. Altfel, aceste păsări evită pe cât posibil contactul cu omul.
Contactează-ne
- Dă-ne de știre când ești în drum spre noi. Astfel, putem pregăti din timp tot ce este nevoie pentru îngrijirea corespunzătoare a noului nostru pacient.
Oferă sprijin
- Dacă barza are leziuni vizibile sau dacă prezintă semne de boală (postură neobișnuită, penaj dezordonat, mișcări necontrolate, cioc palid), acoperă-i capul cu o pătură sau un prosop și pune-o într-o cutie de carton dotată cu orificii pentru ventilație.
- Manevrează pasărea cu grijă, protejându-i aripile. Asigură-te că nu există riscul de a se lovi suplimentar și că are parte de un mediu liniștit pe tot parcursul călătoriei.
Important!
- NU toate berzele care stau la sol au nevoie de ajutor. De multe ori, acestea se odihnesc sau așteaptă ca vremea să devină mai prietenoasă pentru a-și putea continua migrația.
3 pași de urmat atunci când găsești o vulpe
Știați că...?
Vulpile sunt foarte curioase
- În jurul vârstei de 3-4 luni, puii de vulpe învață treptat cum să se descurce pe cont propriu.
- Este vârsta la care încep să exploreze lumea înconjurătoare și se aventurează tot mai departe de vizuină.
- Dacă întâlnești un pui de vulpe ce pare a fi rătăcit, cel mai probabil mama lui este pe undeva prin apropiere și îl supraveghează de la distanță.
- În astfel de cazuri, cel mai bine este să lași puiul în pace și să revii peste câteva ore pentru a verifica dacă mama vulpe s-a întors la el.
Siguranța e prima
- Vulpile (vulpes vulpes) sunt animale obișnuite să trăiască în proximitatea așezărilor omenești, însă devin temătoare în prezența oamenilor.
- Dacă dai peste o vulpe care nu poate sau nu încearcă să fugă, acest lucru poate însemna că are nevoie de ajutor.
- Menține o distanță sigură dacă animalul prezintă semne de agresivitate sau dacă are un comportament neobișnuit.
Contactează-ne
- În cazul în care vulpea găsită de tine rămâne nemișcată chiar și atunci când încerci să te apropii ușor de ea, anunță urgent echipa Anim All Delta, iar noi vom face tot posibilul să o salvăm.
Examinează situația
- Există o mulțime de situații în care poți întâlni o vulpe aflată în pericol (este victima unui accident rutier, suferă de scabie sarcoptică, este prinsă într-o capcană, a fost atacată de un câine etc.).
- Fiecare dintre aceste cazuri are particularitățile sale. Reține orice detaliu relevant în legătură cu locul și starea în care ai găsit animalul, astfel de informații pot fi extrem de utile în stabilirea unui diagnostic.
Important!
- Dese ori, vulpile sunt purtătoare de boli transmisibile și la oameni (de exemplu, rabia).
- NU încerca să le atingi, să le manipulezi sau să le tratezi dacă nu ai cunoștințele medicale necesare.