Wildlife Recovery

    O serie de intervenții de salvare și reabilitare a animalelor sălbatice aflate în dificultate din Delta Dunării și nordul Dobrogei.

Context

    Datorită formelor variate de relief care se întâlnesc pe teritoriul său și a poziției geografice distincte, județul Tulcea se remarcă prin biodiversitatea uimitoare, ce cuprinde un număr impresionant de specii de floră și faună, cât și o multitudine de habitate și ecosisteme. 

Din păcate, impactul negativ al activității umane (braconaj, agricultură extensivă, poluarea solului și a apelor, schimbările climatice și speciile invazive etc.) exercită presiuni din ce în ce mai mari asupra vieții sălbatice din zonă și pune în pericol varietatea biologică. 

Problema este cu atât mai apăsătoare cu cât în Dobrogea nu există niciun centru de reabilitare a faunei sălbatice, ceea ce face ca tratarea și, mai ales, găzduirea animalelor în nevoie să fie foarte greu de gestionat, atât din punct de vedere logistic și sanitar-veterinar, cât și din punct de vedere legal.

Obiective

Salvarea și reabilitarea animalelor sălbatice native din arealul județului Tulcea și reintroducerea lor în mediul natural.

Conservarea biodiversității și protejarea ecosistemelor.

Educarea publicului cu privire la importanța protejării speciilor sălbatice și formarea unui comportament ecologic.

Promovarea patrimoniului natural și cultural al Dobrogei de Nord.

Acțiuni

  • Preluarea, tratarea și îngrijirea în regim de urgență a animalelor
    • Din 2018, preluăm animale sălbatice aflate în dificultate și oferim servicii sanitar-veterinare gratuite (intervenții chirurgicale, tratamente, vaccinare, deparazitare) în cabinetele din Tulcea și Niculițel.
    • Intervenim de urgență în cazul animalelor rănite, accidentate sau blocate în locuri greu accesibile. 
    • De-a lungul timpului, echipa Anim All Delta a preluat diverse cazuri de animale sălbatice, precum căprioare, câini enoți, vidre, vulpi, arici, ereți de stuf, rațe sălbatice, vulturi, șoimi, berze, pescăruși, etc.
  • Reabilitarea în regim de adăpost a animalelor ajunse în grija noastră
    • La începutul anului 2023, ne-am extins activitatea în mai multe puncte de asistență sanitar-veterinare, în localitățile Sulina, Isaccea și Brăila, unde tratăm și găzduim temporar cazurile care ajung la noi. 
    • În ceea ce privește animalele care au nevoie de găzduire pe o perioadă mai îndelungată, am demarat diverse parteneriate cu asociații mai mari prin intermediul cărora am reușit să găsim adăpost permanent pentru o parte din aceste cazuri.
  • Eliberarea animalelor reabilitate în sălbăticie
    • După ce animalele sunt tratate și recuperate total, sunt evaluate și eliberate în mediul lor natural.
    • Eliberarea se face întotdeauna într-un loc atent ales, în care animalele să beneficieze de condiții de mediu adecvate, similare cu cele din habitatul lor originar.
  • Educarea comunității locale
    • Lucrăm la o serie de ghiduri de bună practică care să-i îndrume pe iubitorii de animale atunci când întâlnesc un animal sălbatic ce pare a fi în dificultate. 
    • Oferim sfaturi și consultanță telefonică specializată tuturor celor care ne solicită sprijinul în legătură cu acordarea primului ajutor în situații de urgență, transportul animalelor aflate în impas de supraviețuire sau probleme referitoare la interacțiunea om-animal.

Rezultate

peste 200 animale sălbatice preluate
peste 40 animale sălbatice reabilitate și eliberate

Perspective de viitor

    Înființarea unui centru de salvare și reabilitare pentru animalele sălbatice în județul Tulcea este, credem noi, o inițiativă absolut necesară pentru o regiune atât de bogată faunistic precum Dobrogea de Nord. 

Anim All Delta a făcut deja primii pași în vederea amenajării unui astfel de spațiu pe un teren de circa 2 ha din localitatea Isaccea. 

Pentru moment, proiectul se află în stadiu birocratic, lucrându-se intensiv la obținerea tuturor autorizațiilor și aprobărilor, astfel încât activitatea centrului de reabilitare să se poată desfășura în conformitate cu normele legale.

Tags: No tags

Comments are closed.