One Health

Ce este One Health?

One Health este o abordare integratoare, colaborativă și multidisciplinară, recunoscută la nivel internațional, care își propune să identifice, să înțeleagă și să prevină factorii de risc pentru sănătatea publică, ce apar ca urmare a interacțiunii dintre sol, plantă, animal și om.

Conceptul care stă la baza strategiei One Health este că sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor sunt interdependente una de cealaltă și sunt strâns legate de sănătatea ecosistemelor în care trăiesc.

”One World, One Health, One Medicine”

Trăim într-o lume în care activitatea umană influențează din ce în ce mai mult sănătatea animalelor și a habitatelor lor. 

Schimbările climatice, globalizarea, practicile agricole nesustenabile, antropizarea ariilor naturale, diminuarea accelerată a biodiversității, comerțul cu animale sălbatice, sau utilizarea excesivă a unor tehnologii și substanțe dăunătoare pentru mediu favorizează evoluția agenților patogeni în forme noi, precum și transmiterea lor, atât de la animale la oameni, cât și în sens invers – de la oameni la animale.

Știați că...?

Obiective

Strategia One Health a apărut din dorința de a răspunde acestor provocări printr-o serie de bune practici și acțiuni colaborative care să acopere toate aspectele legate de sănătatea animalelor, a oamenilor și a ecosistemelor (medicina veterinară, medicina comparată, medicina umană, medicina plantelor, protecția mediului, nutriție, biotehnologii, politici de mediu etc.)

Ce își propune One Health?

Prevenirea și controlul bolilor zoonotice
Reducerea infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice
Îmbunătățirea securității alimentare
Protejarea sănătății publice
Conservarea biodiversității

Obiective

Strategia One Health a apărut din dorința de a răspunde acestor provocări printr-o serie de bune practici și acțiuni colaborative care să acopere toate aspectele legate de sănătatea animalelor, a oamenilor și a ecosistemelor (medicina veterinară, medicina comparată, medicina umană, medicina plantelor, protecția mediului, nutriție, biotehnologii, politici de mediu etc.)

 

Ce își propune One Health?

 

  • Prevenirea și controlul bolilor zoonotice;
  • Reducerea infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice;
  • Îmbunătățirea securității alimentare;
  • Protejarea sănătății publice;
  • Conservarea biodiversității.

Plan de acțiune

Cu un puternic caracter interdisciplinar și o componentă socială majoră, One Health încurajează comunicarea și coordonarea între partenerii instituționali și actorii non-guvernamentali, precum mediul academic, institutele de cercetare și organizațiile societății civile, în vederea înțelegerii  amenințărilor globale la adresa sănătății și a generării de soluții eficiente cu privire la acestea.

Cum funcționează One Health?

Viziunea One Health propune un plan de acțiune structurat în jurul a șase direcții principale: 

  • Integrarea și consolidarea abordării One Health în sistemele publice de sănătate.
  • Reducerea riscurilor generate de epidemii zoonotice emergente și reapărute.
  • Controlul și eradicarea bolilor zoonotice endemice, bolilor tropicale neglijate sau a bolilor cu transmitere vectorială.
  • Îmbunătățirea evaluării, gestionării și comunicării riscurilor legate de siguranța alimentară.
  • Combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM).
  • Integrarea componentei de sănătatea mediului în abordarea One Health.

Plan de acțiune

Cu un puternic caracter interdisciplinar și o componentă socială majoră, One Health încurajează comunicarea și coordonarea între partenerii instituționali și actorii non-guvernamentali, precum mediul academic, institutele de cercetare și organizațiile societății civile, în vederea înțelegerii amenințărilor globale la adresa sănătății și a generării de soluții eficiente cu privire la acestea.

Cum funcționează One Health?

Integrarea și consolidarea abordării One Health în sistemele publice de sănătate
Reducerea riscurilor generate de epidemii zoonotice emergente și reapărute.
Controlul și eradicarea bolilor zoonotice endemice, bolilor tropicale neglijate sau a bolilor cu transmitere vectorială.
Îmbunătățirea evaluării, gestionării și comunicării riscurilor legate de siguranța alimentară.
Combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM).
Integrarea componentei de sănătatea mediului în abordarea One Health.

Planul de acțiune pe cinci ani (2022-2026) a fost elaborat printr-un efort colaborativ în cadrul Alianței Quadripartite One Health, formate din Organizația Mondială Pentru Sănătate Animală (WOAH), Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Organizația Mondială a Sănătății (WHO).

Istoric

Deși termenul de ”One Health” este unul relativ nou, conceptul care stă la baza acestei abordări a fost în atenția oamenilor de știință încă din finalul secolului al XIX-lea, atunci când au fost făcute primele investigații cu privire la similitudinile dintre bolile animalelor și ale oamenilor. 

Evoluția conceptului este însă una lentă, iar strategia One Health – în forma sa modernă – câștigă recunoaștere din partea comunității științifice internaționale și a actorilor politici abia după începutul anilor două mii.

Cercetătorul german Dr. Rudolf Virchow observă o serie de legături între patologia umană și cea animală și creează termenul de „zoonoză” pentru a indica bolile infecțioase care se transmit între oameni și animale.

Dr. James H. Steel înființează Divizia de Sănătate Publică Veterinară la Centrul pentru Boli Transmisibile (CDC) din SUA, care s-a concentrat pe controlul și prevenirea unor boli zoonotice precum rabia, bruceloza, tuberculoza bovină, salmoneloza, febra Q și leptospiroza.

Calvin Schwabe creează termenul de ”One Medicine” și militează pentru ca profesioniștii din domeniile medicinei umane și veterinare să-și unească forțele în lupta împotriva bolilor zoonotice.

La New York, Societatea pentru Conservarea Vieții Sălbatice (The Wildlife Conservation Society) organizează o conferință în cadrul căreia este pusă în discuție răspândirea bolilor zoonotice și sunt enunțate cele 12 principii pentru combaterea amenințărilor la adresa sănătății umane și animale.

Răspândirea virusului H5N1 (gripa aviară) naște îngrijorare la nivel global. Reprezentanții guvernelor și organizațiilor internaționale reuniți la New Delhi în cadrul Conferinței Ministeriale Internaționale privind Influenza Aviară și Pandemică sunt încurajați să dezvolte și să implementeze conceptul One Health pentru a preveni izbucnirea unor noi focare de epidemie.

FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite), WOAH (Organizația Mondială pentru Sănătate Animală), WHO (Organizația Mondială a Sănătății), UNICEF, Banca Mondială și Sistemul de Coordonare a Influenzei din cadrul Națiunilor Unite (UNSIC) colaborează pentru a crea un cadru normativ pentru combaterea bolilor zoonotice. (”Contributing to One World, One Health™ – A Strategic Framework for Reducing Risks of Infectious Diseases at the Animal-Human-Ecosystems Interface”).

În februarie 2011, Melbourne, Australia a găzduit primul Congres Internațional One Health, cu peste 650 de participanți din 60 de țări. Discuțiile au subliniat importanța includerii unor discipline precum economia, științele sociale și securitatea alimentară în cadrul abordării, fiind dezbătut modul în care acestea se intersectează cu domenii precum sănătatea umană, animală și a mediului.

Abordarea One Health primește din ce în ce mai multă susținere la nivel mondial, atât din partea actorilor politici și a mediului academic, cât și din partea organizațiilor non-profit și a publicului larg.