The Veterinary Blue Tent

Un proiect de interes național și european ce și-a propus monitorizarea și îngrijirea animalelor de companie ale refugiaților din Ucraina, astfel încât acestea să își poată continua călătoria alături de stăpânii lor. 

O inițiativă a organizației non-profit americane Street Dog Coalition, la care Anim All Delta s-a alăturat în calitate de partener încă din primele zile ale războiului, în luna martie a anului 2022.

Context

Conflictul dintre Ucraina și Rusia a generat o adevărată criză a refugiaților, sute de mii de persoane fiind nevoite să fugă din calea unui război nedrept și lipsit de orice scrupule. În ciuda situației dramatice cu care se confruntă, mulți dintre acești oameni au ales să nu-și lase prietenii patrupezi în urmă, trecând granița împreună cu animalele lor de companie.

Pentru a călători pe teritoriul UE, animalele trebuie să dețină un pașaport european care să facă dovada vaccinării antirabice, microcipării și deparazitării. Din cauza incidenței ridicate a rabiei din Ucraina, unde multe animale nu sunt vaccinate, verificarea fiecărui individ în parte de către medicii veterinari devine o procedură absolut necesară în acest context. 

cab121366fb5b3306c0c27cf07b13ba2cbf737b7-3000x2000

Echipa Anim All Delta s-a aflat în prima linie de ajutorare a animalelor care traversau vama din Isaccea, oferindu-le atât asistență veterinară (microcipare și întocmire a documentelor de identificare și transport, consultații și analize de specialitate, vaccinări, tratamente, deparazitări interne și externe etc.), cât și cele necesare pentru a putea călători mai departe în siguranță (hrană, cuști de transport, boluri, litiere/pet pad-uri, zgărzi, lese, jucării).

Obiective

Identificarea animalelor care intră pe teritoriul UE.

Garantarea de servicii sanitar-veterinare pentru animalele aflate în nevoie.

Susținerea refugiaților în ceea ce privește hrănirea și transportul animalelor.

Monitorizarea zoonozelor.

Acțiuni

  • The Veterinary Blue Tent
    • Primele zile ale războiului ne-au găsit în vama din Isaccea alături de Dr. Jon Geller (fondatorul Street Dog Coalition) și echipa sa de voluntari, unde am transformat împreună un cort mare, albastru primit de la Poliția de Frontieră, în clinica noastră improvizată. 
    • Aici am început să oferim îngrijiri veterinare gratuite pentru animalele refugiaților, iar la scurt timp ni s-au alăturat voluntari din toate colțurile țării și ale lumii, în timp ce organizațiile internaționale și-au arătat suportul prin donații de vaccinuri antirabice, precum și de alte materiale necesare.
  • Crearea unui punct fix de asistență veterinară dedicat animalelor de companie care traversează vama Isaccea
    • Câteva luni mai târziu, cu sprijinul Asociației TASSO Germania, am obținut un container metalic pentru a continua activitatea de la graniță în condiții optime.

Rezultate

  • peste 800 de animale verificate
  • peste 300 de cuști de transport oferite

Testimoniale

„Alex, one of the Romanian veterinarians, picked me up at the Bucharest airport, 5 hours from the border, (…). We went to the border station to check things out and met Alex’s neighbor, who oversaw the border station and let us take a large blue tent to use as our clinic. Alex brought down an exam table, a small refrigerator, an IV stand, and a few other things, and we were in business.” povestește Dr. Jon Geller, fondatorul Street Dog Coalition, într-un articol publicat de revista dvm360

Etichete: fără etichete

Comentariile sunt închise