11 aprilie
Sara Turetta, preşedinta asociaţiei, a revenit la granița cu Ucraina pentru a-i vizita pe voluntarii Save the Dogs – acești oameni minunați care, din dorința de a face bine, fac cu rândul de mai bine de o lună la punctul fix de sprijin și asistență înființat pentru refugiați în Vama Isaccea.
Doar luna trecută am reușit să fim alături de aproape 500 de refugiați ucraineni care și-au adus cu ei și animalele de companie; în aceste imagini sunt doar câteva dintre femeile pe care am avut plăcerea și ocazia să le întâlnim.
Multe dintre ele pur și simplu nu s-au putut abține și au izbucnit în lacrimi atunci când ne-au povestit despre orașele lor, care au fost asediate și distruse ca urmare a acțiunilor trupelor rusești. Aproape 300 de cuști transportoare au fost distribuite refugiaților ajunși aici împreună cu animalele lor, dar și numeroase pături, diverse articole de îmbrăcăminte pentru câini, precum și lese și zgărzi.
Situația din regiunea Odesa se înrăutățește în mod progresiv. Numărul de persoane care părăsesc țara este în permanentă creștere și zeci de autobuze ucrainene pline de copii au trecut granița noastră doar în ultimele două zile.
Pentru a putea face față nevoii tot mai mari de hrană, încercăm din răsputeri să trimitem urgent 15 tone de mâncare pentru câini și pisici la cele 4 adăposturi din Odesa care depind integral de ajutorul nostru, inclusiv pentru a-i susține în eforturile lor pe voluntarii locali activi care hrănesc în continuare miile de suflete nevinovate din aceste centre.
9 martie – Peste 300 de refugiați asistați la graniță
329 de persoane care fug de război cu animalele lor care au primit până în prezent asistență și cele necesare de bază de la echipa noastră prezentă la granița Isaccea.
Personalul Save the Dogs a fost susținut de 9 voluntari care în ultimele săptămâni și-au oferit sprijinul prețios cu ture de câte o săptămână fiecare.
În total sunt 240 de custi de transport pentru animale de companie distribuite la graniță împreună cu lese, boluri, pături și alimente. Alte 37 de custi de transport de animale de companie au fost livrate pe aeroportul Otopeni – București – pentru a permite refugiaților să-și continue călătoria cu avionul cu animalele lor.
Cei 30 de câini pe care i-am salvat dintr-un adăpost deteriorat de război din Odessa se simt bine. Sunt socializați și, după terminarea ciclului de vaccinare, suntem încrezători că vom putea găsi familii pentru adoptia majoritatii (eventual pentru toți). Toți câinii sunt de talie medie/mede-mare și vor fi trimisi in Suedia și Germania prin partenerii noștri din aceste țări, unde acest tip este ușor de adoptat
Din păcate, situația din Ucraina se înrăutățește. Știm că multe adăposturi care au grijă și de câinii și pisicile străzii au nevoie urgentă de hrană. Pentru a face față acestui apel tot mai mare de ajutor, căutăm să închiriem un camion mai mare, astfel încât să putem aduce cât mai multe provizii în zona Odesa, în timp ce la adăpostul nostru din Cernavodă amenajăm o nouă zonă de depozitare cu corturi de depozitare de mari dimensiuni pentru a putea depozita cantitati de alimente mai mari.
Până în prezent, 8,5 tone de hrana au fost trimise către cele 4 adăposturi din Odessa cu care suntem în contact permanent, în timp ce pentru alte 1,6 tone ale unei alte asociații am gestionat transportul și logistica la vamă.
17 martie – 30 de caini din Odesa salvati din razboi
Ieri a fost o zi intensă și plină de suferință. Dar acum că sunt în siguranță, vă vom spune cu sufletul plin de bucurie cum am reușit să evacuăm 30 de câini din refugiul Loving Hearts din Odesa și să-i aducem în siguranță la refugiul nostru din Cernavodă.
11 martie – Primele ajutoare au ajuns in Ucraina
Cu mare ușurare am primit vestea că primul transport de mancare a ajuns la destinația sa din Odesa.
Transportatorul rus a condus voluntar cu riscul de a-si pierde propria viata la Odesa și a ajuns la adăposturile Friends Point și BU Animals cu o încărcătură de 1.500 kg de hrană uscată pentru câini și pisici. Un prim ajutor fundamental pentru a garanta încă câteva zile de autonomie pentru animalele adăpostite în cele două adăposturi și pentru cainii de pe strada, cărora le va fi destinată o parte din hrană.
Prima expediere trimisă marți seara va fi urmată de altele. Ultimul a fost deja trimis ieri seară. Patru adăposturi vor fi destinatarii încărcăturii: BU Animal Center – 60 de câini și 10 pisici, Friends Point – 70 de câini, 8 pisici și 1 cal, Rukavichka – 100 de câini și adăpostul Loving Hearts cu 180 de câini și 20 de pisici.
Lyudmila, managerul refugiului Friends Point, ne-a trimis fotografii cu câteva dintre animalele sale si fotografii cu mâncarea sosită.
10 martie – am lasat custi la aeroportul Otopeni din Bucuresti
În aceste zile la București am aflat de la voluntarii care gestionează punctul de informare și asistență pentru refugiați din aeroport că unii dintre aceștia au ajuns fără cuști sau cu câini și pisici flămânzi. Am fost la cumpărături și am tipărit informații invitând cei care nu pot continua cu animalul lor de companie să ne contacteze. Save the Dogs face rețea cu un grup de încredere de asociații românești și colaborăm în această situație cumplită. Lansăm împreună cu ei o inițiativă pentru a le cere Ryanair, Wizzair și celor care nu acceptă animale în cabină să schimbe urgent regulile, pentru ca refugiații să nu fie nevoiți să se despartă de animalele lor iubite.
Marți, 14 custi de transport au fost livrațe în zona creată pentru a oferi informații și bunuri refugiaților care trebuie să continue cu avionul către destinații sigure.
9 martie – Primul transport de hrana pentru animale pentru Ucraina a plecat
Aseară, primul transport a plecat spre Odesa. Datorită colaborării autorităților române de la punctul de frontieră Isaccea și a transportatorilor care se oferă voluntar să treacă granița, hrana noastră, alături de alte ajutoare umanitare, a plecat și ea.
Suntem cu adevărat ușurați să știm că primul transport de 1,5 tone de hrană pentru animale va ajunge la două adăposturi – Friends Point și BU Animal Shelter – care adăpostesc aproximativ șaptezeci de câini și o duzină de pisici fiecare. Voluntarii adăposturilor își vor ajuta și animalele fara adapost și cu mare generozitate ne-au spus că îl vor împărti și altor adăposturi care știu că sunt pe final cu hrana, unii cu doar o săptămână de autonomie.
8 martie – De astăzi Save the Dogs are o bază permanentă la punctul de frontieră Isaccea
Save the Dogs are acum o prezență permanentă la punctul de graniță Isaccea.
Am încheiat acorduri cu protecția civilă și autoritățile locale pentru a ne înființa punctul de sprijin pentru că din câte am aflat, numărul refugiaților va crește exponențial în zilele următoare.
Trei persoane din echipa noastră vor asigura distribuirea primului ajutor animalelor care fug de război împreună cu proprietarii acestora, în principal cuști de transport, pături, materiale absorbante și hrană.
În plus, suntem în contact cu autoritățile aeroportuare din București unde am dori să depozităm custi de transport pentru câini și pisici de care este mare nevoie pentru a putea să le permitem celor care călătoresc cu animale să își poată continua călătoria.
7 martie – Ajutor direct pentru Ucraina – Primul transport de alimente gata
Pe parcursul celei de-a doua zile la punctul de frontieră din Isaccea, echipa Salvați câinii, pe lângă faptul că a acordat primul ajutor animalelor sosite cu stăpânii lor, a reușit să încheie o înțelegere cu autoritățile locale și să organizeze primul transport de hrană în Ucraina. . Aparatul de ajutor, pe bază complet voluntară și gestionat de autoritățile române, prevede trimiterea de ajutor umanitar în acord cu autoritățile regionale și municipale ucrainene.
Datorită rețelei și sensibilității animalelor unor funcționari vamali, 1.500 kg de alimente sunt gata să plece în sudul Ucrainei. Două sunt realitățile cărora le va fi destinat acest prim ajutor: Adăpostul de animale BU cu doar 15 zile de autonomie pentru cei 60 de câini și 10 pisici ai săi și refugiul Friends Point, o structură mai mare, cu o lună de aprovizionare cu hrană, de care mai este. îngrijirea câinilor fără stăpân, în prezent cele mai puțin protejate animale și cele mai expuse riscului de a muri de foame.
A fost o adevărată cursă contra cronometru pentru a organiza încărcătura de trimis. Mâncarea trebuia să plece astăzi, dar din cauza încetinirii pregătirii ajutorului umanitar, nici mâncarea noastră nu va începe așa cum era planificat.
Cu fiecare zi care trece, posibilitatea de a obține ajutorul nostru este redusă din cauza intensificării luptelor în sud și a extinderii acum sigure a conflictului de la Odesa.
Ne vom informa susținătorii de îndată ce această primă livrare este gata de plecare.
3 martie – Markariv (Ucraina), refugiul Best Friends lovit de o grenadă
Cu profundă tristețe am aflat că adăpostul Best Friends din Markariv – o așezare de lângă Kiev – a fost lovit de o grenadă, provocând daune grave structurii.
Aproape jumătate dintre câini au fost eliberați și eliberați. Hrana este rară, iar adăpostul este într-o zonă în care luptele sunt foarte intense.
Confruntat cu imposibilitatea în momentul de a putea aduce ajutor direct în zonă, Salvați Câinii a ales să aloce acestei structuri primele donații din Fondul de Urgență. Încercăm să luăm legătura cu oamenii care au rămas să aibă grijă de animale pentru a înțelege care sunt nevoile lor, dar conexiunile telefonice sunt foarte dificile.
La momentul atacului, în adăpost se aflau 267 câini, 157 pisici, 2 cai, 1 capră, 2 câini raton, 1 lup, 2 corbi și 1 porumbel.
Gregg Tully, Director General Salvați Câinii România împreună cu personalul pentru pregătirea ajutorului care urmează să fie dus la frontieră
Dificultatea de a trimite ajutoare
Logistica de intrare în Ucraina este în prezent foarte complexă. Ceea ce știm este că materialul umanitar și animal este colectat la punctul de frontieră din nordul României. Când ajungem mâine la granița de sud a Ucrainei, vom încerca să înțelegem cum este gestionat ajutorul și ne vom asigura că produsele de bază pentru animale pot fi livrate direct în Ucraina.
Primul ajutor pe care îl vom aduce
Hrana, cuști pentru a transporta câinii înapoi, cărucioare pentru pisici de donat familiilor aflate în tranzit, medicamente de bază, pături de lână, paltoane de toate mărimile sunt primul ajutor pe care îl vom aduce.
Temperaturile au scăzut dramatic, așa că este vital să ne asigurăm că animalele au tot ce le trebuie pentru a face față situației.
De asemenea, vom distribui broșuri în trei limbi pentru protecția civilă la fața locului și pentru a le oferi familiilor care sosesc cu animale, pentru a comunica disponibilitatea noastră la:
1) să primim temporar sau permanent câinii și pisicile care nu și-au putut continua călătoria în centrul nostru din Cernavodă
2) ajutați-i cu pașapoarte și alte documente pentru a face animalele de companie să călătorească fără probleme
3) spitalizarea animalelor care au patologii și au nevoie de asistență medicală
27 februarie – Mii de oameni fug cu animalele lor în România
Conflictul din Ucraina a declanșat un exod dramatic de oameni care, lipsiți de siguranța lor, înspăimântați de bombardamente, încearcă să se salveze pe ei înșași și sa salveze ceea ce au mai drag , inclusiv animalele lor iubite.
Până acum cel puțin 400.000 de ucraineni au intrat pe teritoriile Uniunii Europene.
57.000 de refugiați au trecut punctele de frontieră cu România unde în nord-estul țării sunt cozi interminabile de circa 15 kilometri.
Save the Dogs urmărește evoluția situației pentru a verifica efectele asupra animalelor și a identifica situațiile in care este nevoie de ajutor.
Președintele Sara Turetta a plecat astăzi în România pentru a înțelege mai bine posibilitățile de a ajuta animalele.
Situația in care este nevoie de ajutor nu este clară, dar Save the Dogs își va face cu siguranță treaba. În următoarele câteva zile vă vom scrie pentru a vă pune la curent cu ce vom face pentru a ajuta animalele.